Skip to content

Wie zijn wij?

Met verschillende achtergronden streven initiatiefnemers Laura Batstra en Wim Venema onafhankelijk van elkaar al jaren hetzelfde doel na: iets betekenen voor kwetsbare kinderen in onze samenleving. Laura vanuit haar werk bij de afdeling Pedagogiek van de universiteit Groningen en Wim door zijn muzieklessen toegankelijk te maken voor alle kinderen, ook degenen met weinig geld of veel gebruiksaanwijzingen.

Samen bedachten ze het plan voor het opstarten van een project om klassikale kinderfeestjes te stimuleren.

Sommige kinderen worden nooit uitgenodigd op een feestje. Ze liggen om wat voor reden dan ook buiten de groep; ze zijn bijvoorbeeld arm, lichamelijk beperkt, sociaal onhandig, druk, of ze beheersen de Nederlandse taal nog niet goed.

‘Er niet bij horen is één van de ergste dingen die een kind en zijn/haar ouders kan overkomen.’

In Scandinavische landen is het de gewoonte om op kinderfeestjes de hele klas uit te nodigen. Zo wordt op een leuke en onopvallende manier voorkomen dat er kinderen zijn die nooit een feestje hebben.

Een klassikaal kinderfeestje is een mooie manier om te delen in plaats van te concurreren met andere kinderen. Het hoeft niet steeds duurder en exclusiever.

Met eenvoudige ouderwetse spelletjes in een modern jasje vermaken de kinderen zich prima.

Het geven van een feest voor de hele klas is niet voor alle ouders en kinderen geschikt, en dat hoeft ook niet. Kleinschalige verjaardagspartijtjes hebben ook hun charme! Als ouders in Nederland echter af en toe de hele klas uitnodigen, dan voorkomen we met z’n allen dat er kinderen zijn die nooit een feestje hebben.

De reacties: ‘Dit is het leukste feestje wat ik ooit gehad heb’ en ‘Ik was nog nooit op een feestje uitgenodigd en ben zoo blij’ waren overtuigend genoeg om verder te gaan.

Om het effect van klassenfeestjes op sociale uitsluiting in de schoolcontext te evalueren, werd onderzoeker Marc Conradi aangetrokken. Na enige tijd hadden we subsidie van Stichting Kinderpostzegels gerealiseerd. Met deze subsidie is een onderzoek uitgevoerd en een draaiboek gemaakt met tips en inspiratie. Tot slot is Elin Hondebrink benaderd om het project meer onder de aandacht te brengen.

Onderzoek

Uit onderzoek blijkt hoe belangrijk klassenfeestjes zijn voor kinderen die nooit op een verjaardag worden uitgenodigd. Benieuwd? Lees het onderzoek en de resultaten hier.

Heb je een vraag? Neem contact met ons op!