Vandaag is de aftrap van het Nationaal Schoolontbijt. In deze week schuiven een half miljoen kinderen op 2.500 basisscholen aan de ontbijttafel en leren ze alles over de beste start van de dag. Elk jaar kiest het Schoolontbijt een goed doel om te sponsoren en dit jaar is dat ons project: Klassenfeestjes!

Het begon met een simpel idee: Dit keer nodigen we de hele klas uit op een kinderverjaardagsfeestje, want op die manier slaan we niemand over en leren we onze kinderen dat iedereen erbij hoort. 

Dit idee werd al wat groter toen we er een aantal mensen bij gingen halen om te helpen het feest in goede banen te leiden. We bedachten dat het best handig zou zijn om wat we in de praktijk tegenkwamen op te schrijven in een soort draaiboek voor klassenfeestjes. 

Stichting Kinderpostzegels stelde een financiële bijdrage beschikbaar om een aantal testfeestjes te houden, het draaiboek te maken en onderzoek te doen naar de invloed van klassenfeestjes op de klas. 

We maakten allerlei feestelijke plannen die in de praktijk soms minder feestelijk uitpakten. Op een fluitje blazen om orde te handhaven bleek bijvoorbeeld niet echt een gezellig idee. Na dit eerste kleinschalige onderzoek onder 12 klassenfeestjes waren onze conclusies: Laat de kinderen spelen en roep ze af en toe bij elkaar voor een gezamenlijk spel, wees als organisatie flexibel, zorg voor voldoende begeleiders, en last but not least: Neem oordopjes mee! 

Gezamenlijke spellen zoals het standbeeldenspel, kleurenbingo en een quiz (roze/blauw) bleken succesvol. Tussen de gezamenlijke momenten boden we allerlei activiteiten aan waaruit kinderen zelf mochten kiezen: kleuren en knutselen, drummen op een heus drumstel, verkleedkleren, en het door Wim speciaal ontwikkelde spel Duckrace (muzikaal ganzenbord). 

Onze ervaringen zijn nu gebundeld in een gratis draaiboek. Dankzij de steun van het Nationaal Schoolontbijt en Stichting Kinderpostzegels stopt het project hier echter niet. Wat begon als probeersel in het dorpje Niekerk, gaan we nu uitbreiden naar Groningen en naar de rest van Nederland. 

We bedanken iedereen die ons hielp om in no time uit ons bescheiden jasje te groeien: de vrijwilligers Wietse de Haan, Max Kooi, Eric Zwiep, Metta Hofstra, Theo van der Laan en Sanne te Meerman, onze eigen huisfotograaf Joop van der Meer, Pieter de Boer (website), Elin Hondebrink, (flyers/omslagontwerp), partycentrum De Halte in Niekerk dat ons een schitterende locatie bood voor de testfeestjes, de basisscholen en leerkrachten die meewerkten, Edwin Rutten (Ome Willem), Corine van Helvoirt (PO-raad) en Koos Bijlsma (journalist Dagblad van het Noorden) die het project vanaf het allereerste begin toejuichten, de Speeltuincentrale Groningen en de Stichting Kinderopvang Stad Groningen voor het gratis beschikbaar stellen van locaties voor klassenfeestjes, en natuurlijk onze sponsoren Stichting Kinderpostzegels en het Nationale Schoolontbijt. Tenslotte zijn we alle ouders die enthousiast reageerden op ons initiatief erkentelijk. Zij gaven ons hoop dat het ideaal ‘ geen kind buiten de boot’ misschien wel haalbaar is.