Waarom een feestje voor de hele klas?

Sommige kinderen worden nooit uitgenodigd op een kinderfeestje. Ze liggen om wat voor reden dan ook buiten de groep; ze zijn bijvoorbeeld arm, lichamelijk beperkt, sociaal onhandig, druk, of ze beheersen de Nederlandse taal nog niet goed.

Er niet bij horen is één van de ergste dingen die een kind en zijn/haar ouders kan overkomen.

In Scandinavische landen is het de gewoonte om op kinderfeestjes de hele klas uit te nodigen. Zo wordt op een leuke en onopvallende manier voorkomen dat er kinderen zijn die nooit een feestje hebben. Wanneer drie of vier kinderen samen een feest geven, heeft dit als voordeel dat de kosten gedeeld kunnen worden zodat het voor iedere ouder betaalbaar is.

Bovendien delen de kinderen dan de aandacht en leren ouders elkaar kennen.

Een klassikaal kinderfeestje is ook een mooie manier om te delen in plaats van te concurreren met andere kinderen. Het hoeft niet steeds duurder en exclusiever.

Met eenvoudige ouderwetse spelletjes in een modern jasje vermaken de kinderen zich prima: snoephappen (variatie op koekhappen), standbeeldenspel (stoelendans) en kleurenbingo (ren je rot). Een cadeautje met de klas geven is voor iedereen betaalbaar: met 1 euro per kind koop je al een heel mooi cadeau.

Het geven van een feest voor de hele klas is niet voor alle ouders en kinderen geschikt, en dat hoeft ook niet. Kleinschalige verjaardagspartijtjes hebben ook hun charme! Als ouders in Nederland echter af en toe de hele klas uitnodigen, dan voorkomen we met z’n allen dat er kinderen zijn die nooit een feestje hebben.